Med några enkla steg kan du tvätta din bil även när det är minusgrader utan att få problem. Våra bilar blir sälla så skitiga som på vintern, blöta vägbanor med grus och salt lägger sig som ett rejält lager med smuts.

Det ser inte trevligt ut, det sliter på lacken och när du ska in och ut ur bilen blir kläder och händer smutsiga. Genom att tänka på dessa saker kan du enkelt, säkert och tryggt tvätta din bil även när det är minusgrader.

Enkla råd för att säker tvätt av din bil när det är minusgrader ute

 1. Se till att bilen är varm när du börjar tvätta den
 2. Ta bort all is och snö före du börjar tvätten
 3. Skydda lacken med vax
 4. Torka av alla ytor, även dörrkarmarna
 5. Silikonera lister
 6. Olja låsen

Vad gör vintern med bilen?

Det svenska klimatet sliter på bilarna, värmeväxlingar och saltade vägbanor är det som tar hårdast. Små stenskott i rutan blir lätt sprickor när rutan temperatur ändras snabbt.

Därför är det bra att ha värmt upp bilen innan du har på varmt vatten. Det salt som används för att minska halkan på vägbanan är tuff mot lacken, genom att lägga på vax skyddas den känsliga lacken mot rostangrepp orsakat av salt.

Utöver sprickor i rutan och rostangrepp får vindrutetorkare och andra slitdelar arbeta hårt. Kyla och underlag påverkar allt ifrån däckens funktionalitet till batteriernas effekt.

Bil som blir förstörd av vintern

Tvätta bilen under vintern utan problem

Vatten och minusgrader är ingen bra kombination. Man drar sig av olika anledningar för att tvätta bilen under vintern, risken att dörrar och lås fryser fast är vanligaste invändningen. 

Men genom att använda de tips som vi delar med oss av här minskar de riskerna. De som tvättar bilarna hemma på uppfarten är sällan pigga på att göra det på vintern. Det är kallt, blött och svårt att få bra när bilen är kall vilket kan ge ett sämre resultat. 

Dessutom är det inte tillåtet att tvätta bilar hemma om du inte har avskiljare för tvättvattnet. För bästa resultat rekommenderar vi därför att du alltid tvättar i en uppvärmd tvätthall.

Rekommenderade produkter för vintertvätten

Genom att välja väl utvalda produkter för vintertvätt minskar du risken för att det blir komplikationer.

Börja med att med en halvhård stråle spola av all smuts som ligger löst. Ha sedan på rätt avfettning för att enkelt ta bort fett och asfaltsrester, när avfettningen har fått verka en stund och sköljts av är det dags för schampo. Det enklaste och effektivaste sättet att schamponera bort smutsen utan att skada lacken med en våfflad tvättsvamp.

När bilen är ren är det dags att vårda och förebygga framtida problem, det gör du genom att lägga på ett tunt lager vax på lacken, silikonera listerna och olja låsen. Att ha olja i låsen är extra viktigt då de sällan används på moderna bilar och därmed lätt fylls med vatten och smuts.

Det kan leda till att den dagen de behövs till exempel för att batteriet är urdraget har geggat igen och inte fungerar som de ska.

Ta för vana att ge den avtagbara dragkroken och nyckellåsen extra omsorg när du tvättar bilen. Sätt på och ta av kroken för att hålla mekanismen i gott skick.

Lås och lås upp dörrarna med nyckeln och droppa i några droppar olja för att känna dig trygg med att de fungerar den dagen oturen är framme.

Här är hur du tvättar bilen rätt på vintern

Att tvätta bilen på vintern skiljer sig inte så mycket från att tvätta den på sommaren. För att slippa problem efter tvätten är det efterarbetet som är extra viktigt på vintern.

Steg för steg för att lyckas med biltvätten när det är minusgrader ute:

 1. Varmkör bilen
 2. Borsta bort is och snö
 3. Spola av lös smuts
 4. Lägg på avfettning och högtryckstvätta bilen
 5. Schamponera med en bra svamp
 6. Torka ordentligt, missa inte dörrlister
 7. Vaxa
 8. Lägg på silikon på listen
 9. Olja dina lås
 10. Testa funktionen på din avtagbara dragkrok
Bild på en man som tvättar bilen i en mörk stad i vintertid.

Handtvätt eller automatisk tvätthall

Det bästa för bilen är handtvätt, det sliten minst på lacken och du kan tidigt upptäcka små skador orsakade av stenskott och repor. 

Du kan anpassa medel och teknik efter materialen, rutorna får en grundlig rengöring, lackerade delar får den behandling de mår bäst av och olackerade plastdelar, fälgar och däck får den behandling de mår bästa av.

Vanliga frågor om biltvätt under vintern

Vad ska jag tänka på när jag tvättar bilen i en automattvätt på vintern?

Vi rekommenderar att du kör handtvätt över automattvätt då du riskerar att få skador och repor på bilen. Men om du väljer att tvätta i automattvätt så kan du tänka på detta:

Du kan tvätta bilen på vanligt sätt, det viktiga är att lägga lite extra tid och energi på att torka och smörja de delar som riskerar att frysa.

Torka ur i dörrsidorna och lägg silikon på listerna för att minska risken att dörrarna fryser fast. Blås ut och olja låsen, speciellt om du inte använder dem regelbundet.

Vad bör jag inte göra när jag tvättar bilen på vintern?

Undvik att tvätta en kall bil med hett vatten, risken är stor att små stenskott i framrutan spricker när temperaturskillnaden är så stor.

Kan du inte köra bilen varm precis innan du börjar tvätta den kan du låta den stå med kupévärmaren på eller stå i hallen en stund innan du börjar.

Behöver jag vara orolig för att tvätta bilen under vintertid?

Nej, inte om du följer våra tips. Börja tvätta när din bil är varm, torka bilen ordentligt efteråt och smörj lister och lås.

Genom att hålla bilen ren på vintern minskar du slitage på lacken och därmed minskar risken för rost. Du kan enkelt använda dig av lackskydd för detta.

Hur ofta ska jag tvätta bilen på vintern?

Så ofta som du upplever att det behövs, vinterväglaget är olika i hela landet och hur skitig bilen blir beror på hur mycket du kör och hur vintervädret ser ut där du bor.

Kan jag tvätta min bil när det snöar?

Det går alldeles utmärkt att tvätta bilen när det snöar om du har tillgång till en tvätthall. Se till att få bort all snö och is innan du börjar för att minska risken att få sprickor i rutan.

I vilket väder är det bäst att tvätta bilen?

Om du har möjlighet att tvätta bilen i en tvätthall behöver du inte ta hänsyn till vädret. Men om du är utomhus undvik varma och blåsiga dagar då det är lätt att schampo och andra produkter torkar och varken fungerar optimalt och kan till och med lämna fula fläckar.