Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Hitta vad du letar efter via kategorierna nedan:

Vit mustang med alkalisk avfettning

Grundlig Guide till Avfettning: Alkalisk- och Kallavfettning

Frågor & Svar Avfettning

Avfettning är en viktig process för att bevara och skydda fordon. Det finns olika typer av avfettning, vanligast är alkalisk avfettning och kallavfettning. Dessa metoder har varierande effektivitet beroende på typen av smuts som ska tas bort.

Denna guide kommer att ge dig en djupgående titt på dessa metoder och hur du bäst kan använda dem för att få ditt fordon riktigt rent. Vi har även inkluderat de bästa produkterna för jobbet längre ner.

Allt om alkalisk avfettning

Alkalisk avfettning är det effektivaste sättet att ta bort organisk smuts och fett. Det är ett alkaliskt avfettningsmedel, som innehåller ytaktiva ämnen som löser upp fett och olja. Effektivt för att få bort insekter, fågelbajs och annan smuts som inte är oljebaserad.

Alkalisk avfettning kan spädas med vatten och användas med en foamlance eller direkt på en torr bil. Alkalisk avfettning ska dock inte användas under direkt solljus, eftersom det kan orsaka fläckar på lacken. När avfettningen har trängt in och löst upp smutsen är det viktigt att spola noggrant med vatten.

Avfettar Tesla

Lär dig det viktigaste om kallavfettning

Kallavfettning använder ett petroleumbaserat lösningsmedel för att lösa upp svår smuts som tjära, bromsdamm och asfalt. Den här metoden fungerar bäst på hårt smutsade ytor och är särskilt effektiv på en bil som körts vintertid, då tjäran nästan är som om den vore svetsad i plåten.

Att använda kallavfettning på de ytor där det krävs rejäl rengöring, t.ex. motor eller hjulhus, kan ge förvånansvärt bra resultat. Det är dock bra att kombinera först kallavfettning med alkalisk avfettning för att få bästa möjliga resultat, de är effektiva på olika typer av tuff smuts.

Kombinationen av alkalisk och kallavfettning: mikroavfettning

Mikroavfettning är en kombination av de två metoderna ovan. Mikroavfettningen gör att kallavfettningen och det alkaliska avfettningsmedlet går att lösa i varandra, och den resulterande blandningen kallas för en emulsion. Denna metod är särskilt effektiv för att lösa upp smuts som i princip är omöjlig att lösa med bara ett av medlen.

Val av rätt avfettningsmedel

Det är viktigt att välja rätt medel för avfettning – vilket medel beror på bilken typ av smuts som du vill få bort. Det finns minst fyra olika typer av smuts som din bil kan utsättas för: organiska fläckar, fett, tjära och bromsdamm.

Ett milt alkaliskt avfettningsmedel funkar utmärkt mot lösningsmedel och fet smuts, medan kallavfettning löser upp tjära som kommer från asfalten och bromsdamm som fastnar på lacken och blir flygrost.

Avfettningsmedel

Bästa sättet att använda avfettning

Följande är några av de bästa sätten att använda avfettning som vi rekommenderar:

1. Förbered ytan korrekt

Innan avfettning är det viktigt att förbereda ytan ordentligt. Detta inkluderar att tvätta bilen för att ta bort lös smuts och skräp, gärna med högtryckstvätt. Låt sedan bilen torka ordentligt.

2. Välj rätt avfettningsmedel

Det finns många avfettningsmedel på marknaden, men alla är inte lika effektiva beroende på vad det är för smuts som ska tas bort. Välj ett medel som är specifikt utformat för den typ av förorening du vill ta bort.

3. Använd rätt teknik

När du applicerar avfettningsmedlet, börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Detta förhindrar att föroreningar rinner ner på de redan rena områdena.

4. Skölj av ordentligt innan avfettningen torkar

Det är viktigt att skölja bort avfettningen, speciellt den alkaliska avfettningen innan den torkar. Det kan skada lacken i värsta fall och lämna fula fläckar efter sig. Kallavfettning ger ofta ett så bra resultat direkt att du inte behöver använda schampo för att få ett bra resultat. Om du behöver använda alkalisk avfettning får du bäst resultat om du tvättar bilen med ett bilschampo när du har spolat bort avfettningen.

Snabb jämförelse av olika avfettningsprodukter

Det finns en mängd avfettningsprodukter på marknaden. Här de 3 mest populära avfettningsprodukterna:

1. CCP All in One Miljöavfettning

Ett miljövänligt kallavfettningsmedel som är extremt effektivt på att lösa fet smuts i motorrumet och på lacken.

Köp CCP All in One Miljöavfettning All in one avfettning

2. Tartech Extra Kallavfettning

En effektiv och prisvärd kallavfettning som kan användas på torra och våta underlag, i motorrum och på bilens lack.

Köp Tartech Extra Kallavfettning Tartech Extra Kallavfettning

3. Angelwax Cleanliness

Angelwax Cleanliness är en effektiv alkalisk avfettning som effektivt tar bort insekter, fågelbajs och annan organisk smuts utan att skada vaxen.

Köp Angelwax Cleanliness Angelwax Cleanliness

Sammanfattning

Alkalisk avfettning och kallavfettning är båda värdefulla metoder för att rengöra din bil. Varje metod har sina egna fördelar, valet av metod beror på vilken typ av smuts du behöver ta bort. Genom att förstå dessa metoder och när de är mest effektiva, kan du upprätthålla din bils utseende.

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Tillbaka till Bilvårdstips