Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Hitta vad du letar efter via kategorierna nedan:

Svart lamborghini fälg blir tvättad

Hur du rengör, tvättar och behandlar bilens fälgar

Att hålla fälgarna i ett presentabelt skick är en utmaning, med rätt rengöring, tvätt och vård av dem blir det lättare och roligare att hålla bilens däck och fälgar snygga. Fälgarna är viktiga för det totala intrycket av din bil, precis som en ren och fräsch inredning är viktig för helhetsintrycket.

Fälgarna lever ett utmanande liv, det är bromsdamm, flygrost och asfaltsstänk som ska tvättas bort. Dessutom är ofta de snyggaste fälgarna gjorda av aluminium eller lättmetall vilka är mjuka metaller som lätt blir angripna och ärgar och får små repor om de inte hålls rena och får rätt eftervård. 

Steg för steg till en bra rutin för att noggrant rengöra dina fälgar och vårda dem

  1. Kallavfettning för att få bort tjära, fett och smuts
  2. Flygrostrengöring tar bort all flygrost som har fastnat
  3. Schampo för att få bort det sista smutsen som sitter kvar
  4. Efterbehandling med keramisk skydd och/ eller vax för att hålla fälgarna rena längre och underlätta vid nästa tvätt

Mellan varje steg spolar du av medel och skiten med högtryckstvätt och innan du lägger på efterbehandlingen behöver du även torka fälgarna ordentligt.

Med de enkla fyra stegen har du rengjort fälgarna på djupet och gett dem ett bra skydd till nästa tvätt. För att göra processen med att rengöra fälgarna ännu enklare och bättre rekommenderar vi att du använder dig av Wheel woolies fälgborstar. Med dem kommer du åt överallt utan att riskera att repa fälgarna.

Alkalisk fälgrengöring

Första steget till en lyckad rengöring av fälgar är ett alkaliskt rengöringsmedel som löser upp bromsdamm, fett och asfalt. Med vår egen Xtreme Wheel clean får du ett effektivt och prisvärt alternativ.

Den både rengör och ger fälgarna eftervård med en tunn hinna som ökar motståndskraften mot att ny smuts fastnar och minskar korrosionen. Spä ut efter instruktion, spraya på och låt verka. Är fälgarna mycket smutsiga kan du behöva ta hjälp av en fälgborste för att få bra resultat.

Få bort flygrost effektivt

Om du har aluminiumfälgar eller lättmetallfälgar och har börjat få små prickar med rost är det flygrost som har fastnat på dina fälgar. Det är små, små metallpartiklar som har lossnat från bromsarna och som fastnat på ytan och börjat rosta.

För att få bort det måste du använda dig av flygrostrengöring. Angelwax Revelation är effektivt och enkelt att använda, spraya på ytan som ska rengöras med sprayflaskan och låt verka ett par minuter. Skölj sedan av medel och all järnoxid med en högtryckstvätt, Järnoxidlösare ska inte bearbetas manuellt utan spraya på en gång till om du inte fick bort allt den första gången. Självklart kan du använda den på hela bilen! 

Skydda fälgarna för framtiden

Genom att lägga på ett skyddande lager efter att du har rengjort fälgarna får du snyggare fälgar längre och de blir lättare att få rena nästa gång. I första hand rekommenderar vi att du använder Enigma legacy wheel and caliper coating från Angelwax. Den är ett keramiskt skydd som är enkelt att använda och du får effektiv tätning av porerna vilken minskar korrosion. Dessutom lägger den sig som en avstötande hinna som ger dig skinande rena fälgar längre och gör dem lättare att tvätta nästa gång.

Vill du ge fälgarna extra skydd kan du avsluta med att arbeta in ett lager med Angelwax Bilburry wheel wax. Vaxet är drygt och lägger sig som en extra skyddande hinna på bilens fälgar.

Rena och välvårdade däck för utseende och säkerhet

Glöm inte bort att ta hand om däcken, det är viktigt både för utseendets skull och för säkerhetens skull. Bildäck är bland annat tillverkade av gummi vilket är ett naturligt ämne vilket gör att de påverkas starkt av sol, salt och annan typ av slitage. Därför är det viktigt att du tvättar av dem, återfuktar och skyddar dem med CCPs silica dressing.

Den är vattenbaserad och tränger in i materialet och lägger sig som en skyddande hinna och ger dem glans.
Passa på att kontrollera skicket och åldern på däcken när du ändå ger dem en grundlig rengöring. För att bestämma åldern finns det en ingjutet fyra siffror på sidan, det är vecka och år de är tillverkade. 0422 betyder att de är tillverkade vecka 4 år 2022.

Skydda fälgarna mot fukt

Precis som för övriga ytor på bilen är det fukten som är dess största fiende, låter du fukten ligga kvar när du parkerar bilen efter en tur i regnet kommer problemen med rost, korrosion och kalkfläckar snabbt.

Genom att torka av bilen med en torkduk eller ännu hellre blåsa bort vatten och fukt med en högtrycksluftblås från BigBoi efter en åktur i regnväder eller våta vägbanor minskar du riskerna avsevärt.

Tvätta fälgarna minst var tredje månad

Det allra bästa för fälgar är att bli tvättade så fort de har blivit smutsiga och torkar dem när de blivit blöta. Men det är inte alltid praktiskt möjligt att ta hand om dem så ofta. Satsa på att åtminstone tvätta dem grundligt och lägg på en efterbehandling var tredje månad.

Är du noggrann och lägger på det skyddande efterbehandlingen håller de sig rena längre då de blir vatten- och smutsavvisande. Tänk på miljön och tvätta bilen och hjulen i en tvätthall, där har de oljeavskiljare och tvättvattnet går till ett reningsverk istället för ut i naturen som det skulle göra om du tvättar bilen på garageuppfarten.

Hur kan jag använda polermaskiner för att rengöra och behandla bilens fälgar?

Bästa polermaskin för fälgarna gör det enkelt att rengöra och behandla din bil. Använd den för att polera bort smuts och oxidering som kan ackumuleras på fälgarna över tiden. Polermaskinen tar bort repor och lämnar en glansig yta som får dina fälgar att se som nya ut. Var noga med att använda rätt polermedel och följ instruktionerna för bästa resultat.

Kan jag använda samma rengöringsprodukter för att rengöra både bilens fälgar och interiör?

Det beror på vilket arbete du ska utföra. Vi rekommenderar att du köper produkter för deras specifika användningsområde. För fälgarna kan du använda en starkare rengöringsprodukt, medan du för interiören kan använda mildare alternativ. Glöm inte att dammsuga interiören regelbundet för att hålla den ren och fräsch.

Förvara hjulen rätt 

Självklart ska de vara ordentligt rengjorda och fått en rejäl efterbehandling av både däck och fälgar inför förvaring, glöm inte att försiktigt peta loss stenar och annat som fastnat i mönstret. Det är viktigt att däcken inte utsätts för solljus då det torkar ut gummit och förkortar livslängden onödigt mycket.

En jämn temperatur och en normal luftfuktighet hjälper också till att hålla däcken fräscha. Hjulen ska inte förvaras stående, utan de ska antingen hänga i hjulbultarna eller ligga ner på sidan. På så vis minskar risken att de tappar sin runda form.

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Tillbaka till Bilvårdstips