Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Hitta vad du letar efter via kategorierna nedan:

Vit suv i regn

Vad är flygrost & hur tar man bort flygrost enkelt?

Små partiklar med järn lossnar från framförallt bromsarna och lägger sig på bilens fälgar och lack. Tillsammans med fukt i luften oxiderar järnet och järnoxid bildas och lägger sig som flygrost på främst fälgar och de nedre delarna på bilen.

Det bästa sättet att få bort flygrosten är att avsluta biltvätten med att använda ett flygrostmedel ungefär var sjätte månad. 

Vad är flygrost?

Flygrost uppstår när järn exponeras för vatten och syre. Varje gång du till exempel bromsar lossnar det små, mikroskopiska partiklar med järn och lägger sig på fälgar och lack. Ett tunt lager rost lägger sig på din bil och om du inte tvättar bort det kan det leda till skador på lacken och fälgarna.

Effektiv flygrostborttagare

Hur tar man bort flygrost?

Med ett bra flygrostmedel är det lätt att ta bort den flygrost som har lagt sig som en orange/brun hinna på bilen. Tvätta bilen som vanligt och avsluta med att spraya på flygrostmedlet och låt det verka ett par minuter. Du kan arbeta in medlet, främst på fälgarna för bästa effekt och sedan spola av bilen ordentligt med vatten. 

Vilka steg bör man följa för att ta bort flygrost?

Att få bort flygrost är enkelt i några få steg om du har rätt medel, det krävs att du väljer ett som är utvecklat för att  lösa upp rost på bilens lack och fälgar. Det finns riktigt effektiva medel på marknaden som gör det lätt att få ett tillfredsställande resultat. 

Steg 1: Förberedelse

Undvik att stå i solen eller en riktigt varm sommardag när du ska få bort flygrost, då kan medlet hinna torka innan det hinner lösa upp de rostiga järnpartiklarna. Det är också viktigt att ha gott om plats runt hela bilen så att du kommer åt ordentligt överallt, speciellt fälgar brukar bli angripna av flygrost.

Tvätta bilen som vanligt för att få bort annan smuts innan du lägger på medel för att få bort den flygrost som sitter fast på fälgar och lack. 

Steg 2: Applicera lämplig rengöringsmedel

Utan någon större ansträngning rinner rosten av bilen med vår egna Korrotech, den är PH-neutral och är säker att använda på alla ytor, även glas och aluminium. Den kan spridas med en foamgun eller en lågtrycksspruta över bilen för bästa effekt.

effektiv flygrost och järnoxidlösare samt fälgrengöring

Korrotech Flygrost / Järnoxidlösare 

Angelwax revelation

Angelwax Revelation  

En annan effektiv rostlösare som vi rekommenderar är Angel Wax Revelation. När du sprayar på järnoxidlösaren och den börjar lösa upp rosten går medlet över till att bli purpurfärgad. När den verkat ett par minuter är medlet och flygrosten enkel att skölja bort.

Steg 3: Skrubba det drabbade området

Det är nästan alltid fälgarna som blir hårdast drabbade av flygrost, därför kan du behöva använda en fälgborste för att flygrostborttagningsmedlet ska vara så effektivt som möjligt. Spraya på medlet och låt det verka någon minut och skrubba sedan med fälgborsten och låt sedan medlet verka en stund till. 

Lacken behöver du sällan skrubba in medlet på, enklast är istället att lägga på medlet två gånger om du inte får bort allt. Vill du skrubba in flygrostmedlet även på lackerade ytor rekommenderar vi vår egna wash mitt för bästa resultat utan repor. 

Steg 4: Skölj av det behandlade området

Det är viktigt att du sköljer bort flygrostborttagaren noga med vanligt vatten innan den torkar, kemikalier som hinner torka riskerar att skada ytan. Genom att inte jobba i solen eller på en varm yta får medlet längre tid att verka och du får mer tid innan du behöver skölja av bilen.

Om du känner dig osäker på om du hinner är det bättre att arbeta med en mindre yta i taget.

Flygrostlösaren Korrotech används på en bil för att lösa metallpartiklar

Hur kan man förebygga uppkomsten av flygrost?

Genom att ha lack och fälgar i bra skick ökar deras motståndskraft mot flygrost. Tvätta bilen ofta och lägg på vax eller ett keramiskt lackskydd vid behov för att öka motståndskraften mot flygrost. Fälgarna skyddar du bäst genom att lägga på ett tunt lager vax.

Varför ska jag använda en flygrostlösare?

Eftersom flygrost är små rostpartiklar skadar lacken och fälgarna på lång sikt och på kort sikt gör det att bilen ser mindre attraktiv ut. Du kan få skador på bilens yta om du låter flygrosten vara kvar under en lång tid. Med tiden kan det gnaga sig igenom lackens skyddande barriär och plåten under som då börjar rosta.

Även om det inte skulle gå så långt som att bilen börjar rosta biter sig flygrosten sätter sig fast i lacken vilket leder till att lacken blir matt och ful. Genom att tvätta bort den flygrost som har skapats med några månaders mellanrum håller du bilen både snygg och den kommer hålla längre. 

Allt om flygrost

Vad orsakar flygrost och på vilka ytor dyker det oftast upp?

Flygrost bildas när järnpartiklar från framförallt bromsarna reagerar tillsammans med fukt och börjar oxidera. Oxidationen kallas för rost och främst fälgarna och bilens nedre delar drabbas. 

Är det skadligt att låta flygrost sitta kvar?

Att låta flygrosten sitta kvar länge kan skada ytskiktet och leda till djupare rost på både fälgarna och bilens plåt. Det kan i sin tur leda till sämre hållbarhet och säkerhet.

Vilka vanliga misstag bör man undvika när man tar bort flygrost?

  • Undvik att lägga på medlet på en varm yta och att arbeta i för varmt väder.
  • Undvik att lägga på flygrostborttagaren på en smutsig bil, den kommer då inte åt flygrosten som alltid är närmast lacken.
  • Var noga med att skölja av bilen ordentligt innan medlet har torkat.

Finns det miljövänliga alternativ för borttagning av flygrost?

Det finns idag inget miljövänligt sätt att effektivt ta bort flygrost. Se därför till att förebygga förekomsten och att ha tillgång till en godkänd tvätthall med avskiljare när du använder medlet. 

Hur kan regelbunden bilvård minska risken för flygrost?

Ja, det bästa sättet att skydda din bil från flygrost är att ha en välvårdad bil där lacken är skyddad och ren.

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Tillbaka till Bilvårdstips