Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Hitta vad du letar efter via kategorierna nedan:

Dammsuger en bil effektivt

Hur du dammsuger din bil effektivt

Att hålla bilens inredning ren är inte bara en fråga om estetik; det är också en viktig del av fordonsskötseln. En välstädad bil ger en mer angenäm körupplevelse och kan till och med bidra till att bibehålla bilens värde över tid.

Här är en komplett guide för att dammsuga din bil effektivt, inklusive tips och tricks för att ta itu med de vanligaste typerna av smuts och fläckar.

Varför är det viktigt att dammsuga bilen?

I enkla ord. Damm, smuts och andra föroreningar kan inte bara göra din bil mindre attraktiv, utan också skada inredningen på lång sikt. Regelbunden dammsugning håller din bil fräsch och förlänger livslängden på mattor och klädsel.

Steg-för-steg hur du dammsuger bilen

Steg-för-steg: Så dammsuger du din bil rätt

 1. Ta ut och rengör golvmattorna: Börja med att ta ut golvmattorna. Skaka av dem ordentligt och använd sedan din dammsugare för att fånga upp all lös smuts. Om de är särskilt smutsiga, kan du behöva tvätta dem. Kolla in vår hur du tvättar bilen guide.
 2. Dammsug bilens golv: När mattorna är rena, dammsug bilens golv noggrant. Var särskilt uppmärksam på områden under sätena där smuts samlas. Använd munstycken som kommer åt i trånga utrymmen.
 3. Glöm inte bagageutrymmet: Bagageutrymmet kan snabbt samla smuts och grus. Ta ut eventuella föremål och dammsug hela utrymmet.
 4. Dammsug paneler och fläktar: Använd ett mjukt borstmunstycke för att försiktigt dammsuga paneler, fläktar och andra hårda ytor i bilen.
 5. Rengör förvaringsfack och mugghållare: Dessa områden kan vara magneter för smulor och annat skräp. Ett smalt munstycke är perfekt för dessa trånga utrymmen.
 6. Dammsug säten: Glöm ej att dammsuga dina säten, om du har fläckar på textil eller läder bör du läsa vår guide om hur du rengör och skyddar textil och läder.
 7. För en extra fräsch känsla: Efter dammsugningen, spraya gärna en doftspray för att ge en fräsch doft i bilen.

Välja rätt dammsugare och tillbehör

Inte alla dammsugare är lika effektiva för bilrengöring. En dammsugare med olika munstycken, som ett smalt munstycke för trånga utrymmen och ett borstmunstycke för känsliga ytor, är idealisk.

Titta på vår produktkategori bildammsugare som är specifikt skapade för rengöring av bilens interiör. En vanlig dammsugare funkar också fint.

Rekommenderade produkter

Rekommenderade dammsugare & produkter för bilen

Flex batteridammsugare

 Flex – Batteridammsugare VC6LMC 18.0 C

Angelwax leather kit

Angelwax Leather Kit

Angelwax bliss

Angelwax Bliss (Odor Remover & Refreshener)

Angelwax eden

Angelwax Eden (Odor Remover & Refreshener)

Car Care Products All Purpose Cleaner (APC)

CCP All Purpose Cleaner ( APC)

Hantering av olika typer av smuts och fläckar

Varje typ av smuts eller fläck kräver en annan strategi. Här är några snabba tips:

 • Mat- och dryckesfläckar: Använd en mild tvållösning som vår all purpose cleaner och en mjuk borste.
 • Husdjurshår: En gummihandske kan hjälpa till att dra bort hår innan du dammsuger.
 • Ler- och jordfläckar: Låt torka och borsta sedan bort så mycket som möjligt innan du dammsuger.

Underhålla en ren bil

Att hålla din bil ren över tid kräver lite planering. Här är några tips:

 • Regelbunden städning: Gör det till en rutin att dammsuga bilen regelbundet.
 • Skyddande mattor: Använd gärna skyddsmattor för att minska mängden smuts som hamnar på bilens originalmattor.

Sammanfattning

Genom att följa dessa enkla steg kan du hålla din bil ren och fräsch. Kom ihåg att regelbunden rengöring inte bara förbättrar din körupplevelse, utan också hjälper till att bevara bilens värde.

Vanliga frågor kring dammsugning av bil

Kan man dammsuga bilen på macken?

Ja det kan du om macken har en gör-det-själv anläggning som har en dammsugare. Vi rekommenderar dock att göra det hemma för att lära sig vilket leder till erfarenhet.

Kan man dammsuga bilen med vanlig dammsugare?

Det går bra att dammsuga bilen med en vanlig dammsugare om du inte har tillgång till professionella dammsugare. Vi rekommenderar dock en grov dammsugare för att få bäst resultat.

Vad kostar det att dammsuga bilen?

Vanligtvis kostar det runt 30kr för 10 minuter av dammsugning av en professionell. Det varierar dock beroende på vart du är och stället du går till. Men förvänta dig minst 100kr för en rengöring.

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Tillbaka till Bilvårdstips