Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Hitta vad du letar efter via kategorierna nedan:

Svart mercedes inredning och ratt

Hur du skyddar och rengör bilklädsel

Bilklädsel, oavsett om det är tyg eller skinn, kräver regelbunden vård för att behålla sin skönhet och komfort. Rengöring av bilklädsel är inte bara en fråga om estetik; det är också en viktig del av bilens underhåll.

I denna guide går vi igenom de bästa metoderna för att tvätta bilklädsel, inklusive hur man effektivt kan rengöra bilsäten, både tyg och skinn, samt tips för att få bort envisa fläckar och hundhår.

Välj rätt verktyg för rengöring av bilklädsel av textil och läder

När du ska tvätta bilklädsel är det viktigt att använda rätt verktyg och produkter.

För tygklädsel rekommenderas en mild tvättlösning eller skumtvätt.

För att rengöra skinnklädsel bör du välja produkter som är speciellt utformade för skinn. En mjuk borste, mikrofiberduk eller dammsugare för bilen är idealiska verktyg för att effektivt, men varsamt, ta bort smuts och fläckar från dina bilsäten.

Du kan hitta alla produkter genom att följa länkarna nedanför:

Se även till att skaffa vår All Purpose Cleaner för att effektivt tvätta textilen i din bil.

Car Care Products All Purpose Cleaner

CCP All Purpose Cleaner ( APC)  

Bästa tipsen för textilrengöring & läderrengöring för bil

 1. Ta bort lösa föremål – Innan du rengör bilklädseln är det en bra idé att avlägsna alla lösa föremål. Kolla igenom sätena, konsolen och mattorna för att undvika att dammsuga upp viktiga föremål.
 2. Börja från toppen – Precis som vid städning i hemmet så är det en bra idé att börja från toppen och arbeta sig nedåt. Detta av den enkla anledningen att smuts, damm och andra partiklar faller nedåt i takt med att du arbetar.
 3. Skjut sätena framåt – Det är lätt hänt att tappa allt möjligt som rullar in under bilens säten. När du ska tvätta bilsäten och klädseln så är det därför en bra idé att skjuta sätena framåt, man vet aldrig vad man hittar!
 4. Rengör svåråtkomliga platser – Många gånger så tar man bara bort den mest ytliga smutsen och fläckarna. Men när du ändå rengör bilen så är det en bra idé att ta tillfället i akt och rengöra svåråtkomliga platser som du kanske inte ser. De blir förvånansvärt smutsiga med tanke på hur svåråtkomliga de är.
 5. Montera stolsöverdrag – Om du tycker att det är jobbigt att rengöra bilklädsel så kan det vara en bra idé att införskaffa stolsöverdrag. Oavsett om du har tyg- eller skinnsäten så kan de spara en hel del tid och energi i längden.
Bild på en vw golf inredning och ratt

Hur du utför en grundlig rengöring av bilen

Här kommer en snabb lista för hur du gör en grundlig rengöring av bilen. För en expanderad guide rekommenderar vi att du läser vår hur du tvättar bilen guide.

 1. Ta ut och rengör golvmattor – Om du har tygmattor så bör du använda schampo specifikt för detta, men om du har mattor av läder eller vinyl så räcker det ofta att spola med vatten och att skrubba.
 2. Dammsug interiör – För att göra det enklare kan du införskaffa särskilda munstycken som gör det möjligt att komma åt alla vinklar och vrår i bilen.
 3. Torka bort damm och desinficera instrumentbrädan – Rengör ventilationsgaller och se till att komma åt alla springor och små utrymmen på instrumentbrädan. Det är även en bra idé att använda desinfektionstrasor eller ytdesinfektion för att avlägsna eventuella bakterier.
 4. Rengör konsolen – Dammsug konsolen och torka rent med en trasa. Var försiktig när du rengör saker som växelspaken, handbromsen och eventuella knappar då dessa ofta är känsliga kring konsolen. 
 5. Rengör mugghållare, dörrpaneler och ratt – Även dessa bör desinficeras efter att de rengjorts för att avlägsna eventuella bakterier. 
 6. Torka av fönster invändigt – Om det har gått ett tag sen du senast torkade dina fönster invändigt så är det en bra idé att göra det för att avlägsna eventuella fingeravtryck och smuts.
 7. Rengör säten – Du bör börja med att dammsuga dina säten för att avlägsna ytlig smuts som hårstrån, damm och smulor. Därefter är det en bra idé att använda en rengöringsprodukt specifikt utformad för det material som dina säten är tillverkade av för en djupare rengöring.
 8. Deodorisera – Avlägsna eventuella dofter i bilen med hjälp av luftfräschare, en doftgran eller helt enkelt några droppar eterisk olja i en behållare. 

Hur du utför en snabb underhållstvätt

För en snabb underhållstvätt av bilen så behövs inte så mycket.

Det räcker långt att helt enkelt dammsuga sätena och mattorna för att se utmärkta resultat. För bonuspoäng så kan du även passa på att torka av ytorna i bilen med en mikrofiberduk och ett rengöringsmedel för att få bort damm och smuts.

Så länge som du utför en mer djupgående rengöring med jämna mellanrum så räcker det ofta med dessa steg mellan de grundliga rengöringarna.

Bil inredning vita säten

Hur du blir av med katt och hundhår i bilen

Om du har en bil behöver du inte lämna dina husdjur varje gång du åker en tur. Husdjur är en stor del av livet för människor som älskar dem, och du bör aldrig lämna dem hemma bara för att du inte vill ha djurhår i din bil. 

De vanligaste metoderna för att bli av med katt och hundhår från bilklädseln är bland annat:

 1. Komprimerad tryckluft för att bli av med det allra värsta. 
 2. Använd en gummihandske eller dammsugaren för att bli av med djurhår som inte sitter fast allt för hårt. 
 3. Att använda sig av en roller med limpapper för att avlägsna de mest envisa hårstrån. 

Hur du får bort tuggummi och koda fläckar i bilen

Den exakta metoden för att bli av med tuggummi och koda fläckar på dina bilsäten skiljer sig åt beroende på vilket material som dina säten är tillverkade av. 

 • Vinylsäten – Vit vinäger är ett utmärkt sätt att lösa upp tuggummi på. Gnugga på vinägern med hjälp av en trasa och låt det verka i några minuter. 
 • Tyg & lädersäten – Lägg isbitar i en plastpåse och lägg sedan denna på tuggummit för att “frysa” tuggummit vilket gör det enklare att avlägsna det.

Hur du tvättar skinnklädsel

 1. Börja med att dammsuga sätena för att avlägsna alla smulor och större partiklar. 
 2. För en djupare rengöring eller för att avlägsna fläckar så är det en bra idé att använda en mikrofiberduk och tvål och vatten. 
 3. Om behovet finns så kan du även använda kemikalier eller tvättmedel specifikt utformad för lädersäten för att avlägsna den värsta smutsen. 
 4. När du är färdig så är det bara att torka sätena om det skulle vara så att de är fuktiga efter rengöringen. 
Föregående inlägg
Nästa inlägg
Tillbaka till Bilvårdstips