Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Hitta vad du letar efter via kategorierna nedan:

Svart bil blir tvättad med slang

Tvätta bilen hemma – Allt du behöver veta

Att tvätta bilen hemma kanske verkar som en självklarhet. Det är väl bara att blöta ned bilen, skrubba lite och låta den torka? Nja, för bättre resultat så finns det ett antal extra saker du kan göra.

Det är därför som vi i denna text kommer att gå igenom hur du bäst tvättar bilen hemma, för att göra dig till ett riktigt hemmaproffs. Utöver detta så kommer vi att erbjuda tips och råd för vilket medel du bör använda dig av när du rengör bilen.

Får man tvätta bilen hemma?

Ja det får du. Det finns egentligen inga svenska lagar mot att tvätta bilen hemma. Men, det finns saker som är lämpligare än andra.

Att använda sig av miljöfarliga kemikalier på en plats där de spolas ned i vanliga avloppsbrunnar är till exempel något som bör undvikas. Det allra bästa är därför att tvätta bilen i en tvätthall istället för att tvätta bilen på gatan eller på garageuppfarten.

Vad gör jag om jag ej kan tvätta bilen på idéal plats?

Om du inte har möjlighet till att göra det, så är det en bra idé att använda så naturliga medel som möjligt när du ska tvätta bilen hemma, helst miljömärkta. Du bör även undvika att göra det på en plats där vattnet rinner ned i brunnar, sjöar och vattendrag.

Du bör istället tvätta bilen på en gräsmatta eller grusplan så att eventuella tungmetaller och skadliga föroreningar i tvättvattnet filtreras bort.

Sammanfattningsvis så finns det alltså inget generellt förbud mot att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. Men det bästa alternativet är att tvätta bilen i en gör-det-själv-hall eller en annan typ av tvätthall.

Guide till att tvätta bilen hemma

Guide till att tvätta bilen hemma

Att tvätta en bil är enkelt, men för att göra ett bra jobb så finns det några saker att tänka på. Den här guiden kommer steg för steg att gå igenom hur du får din bil glänsande och fräsch på bästa sätt.

Vad du behöver för att tvätta din bil hemma

Tvätta bilen hemma steg för steg

  1. Spraya bilen med vatten: Använd en slang eller en högtryckstvätt för att rengöra det mesta av smutsen och grus från utsidan.
  2. Arbeta uppifrån med tvål: Applicera din tvål eller tvättvax på toppen, rör dig nedåt så att smuts inte rinner ned över delar du redan har rengjort.
  3. Skölj allt eftersom: Undvik tvålmärken genom att skölja av delarna du har tvålat in och skrubbat innan du flyttar till andra områden.
  4. Torka av området: Att låta en bil lufttorka kan resultera i en strimmig yta eller vattenfläckar, så se till att torka sektionerna ordentligt med en mikrofiberduk eller handduk.
  5. Rengör mellan dörrarna: När allt annat är torrt, öppna dörrarna och bagageutrymmet och använd en fuktig trasa för att rengöra mellan sprickorna.
  6. Rengör hjulen: Använd en separat fuktig trasa, borste eller svamp för att tvätta av hjulen också.
  7. Vaxa och polera: När bilen väl är ren, kommer vaxning av utsidan att hjälpa den att se ännu bättre ut. Det har även den extra bonusen att den skyddar bilen längre, vilket innebär färre tvättar i framtiden.

Bästa medel för att tvätta fordon hemma

Även om det inte är förbjudet att tvätta bilen hemma, så rekommenderas det att du tvättar bilen miljövänligt. När du ändå tvättar bilen på gatan så finns det en risk att avfall som är skadliga. Både för människor och djur om det når grundvattnet.

Om du måste tvätta bilen hemma så rekommenderas det att du tvättar bilen på gräsmattan. Samt att du använder dig av bra medel för att tvätta din bil.

Naturvänliga produkter

Hur kan jag använda polermedel för att tvätta min bil hemma?

Att använda polermedel för fordon är ett effektivt sätt att tvätta din bil hemma. Applicera polermedlet på ytan och arbeta det noggrant med en mjuk trasa. Polermedlet tar bort smuts, vattenmärken och mindre repor, vilket ger din bil en skinande ren finish. (Med rätt polermaskin) Glöm inte att läsa instruktionerna noggrant för bästa resultat.

Bra naturvänliga bilrengöringsprodukter

När det gäller schampo så finns vår egenutvecklade Silica Foam Schampo som är ett utmärkt alternativ. Det är ett skummande keramiskt schampo som du själv späder ut. Utöver ett bra skydd för bilen och en hög rengöringsfaktor så är den även skonsam för användaren.

Efter rengöring så lämnas ett tunt hydrofobiskt och smutsavstötande lager som håller i upp till en månad. Perfekt för dig som vill ha en varande glänsande ren yta på bilen.

För rengöring av fälgar så är en av de bäst säljande fälgrengöringarna Angelwax Bilberry som är ett helt syrafritt rengöringsmedel för fälgarna. Medlet avlägsnar både bromsdamm och annan smuts utan frätande syror som kan lämna missfärgningar. Applicera, skrubba med en svamp eller borste och skölj av med vatten, svårare än så är det inte.

Det lilla extra efter biltvätten

För dig som vill göra det lilla extra för att skydda bilens lack så bra som möjligt så hittar du Bellator Graphene Coating i vårt sortiment.

Denna produkt skyddar lacken i upp till 5 år och gör så att smuts inte fastnar lika enkelt, samt bättre vattenavrinning. Produkten kan användas på allt från lacken och fälgarna till strålkastare och plastdetaljer.

Bör jag dammsuga bilen hemma?

Yes, det är en bra idé att dammsuga bilen hemma regelbundet för att hålla den ren och fräsch. Det hjälper till att ta bort smuts, damm och skräp som kan ackumuleras i mattorna och sätten och göra din bil mer bekväm och attraktiv.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är det alltså inte olagligt att tvätta bilen på garageuppfarten, det kommer aldrig att resultera i böter till exempel. Du bör göra vad som krävs för att minska risken att förorena djur och natur med avrinning.

Du bör därför ställa bilen på en gräsmatta eller grusplan innan du tvättar bilen, för att eventuella biprodukter ska filtreras bort naturligt innan det når grundvattnet.

Med rätt metoder och rätt medel så kan du minska din miljöpåverkan en hel del, även om det allra bästa är att använda en tvätthall för att tvätta bilen regelbundet.

Källor:

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Tillbaka till Bilvårdstips