Din kundvagn

Din kundvagn är tom

Hitta vad du letar efter via kategorierna nedan:

Svart jeep i vinterväglag

Hur du tvättar bilen på vintern i minusgrader

Vintern är här, och med den följer nya utmaningar för din bilvård. Is, snö och vägsalt kan ta hårt på din bils lack och underrede. Men oroa dig inte, vi har samlat en komplett guide för hur du tar hand om din bil under dessa kalla månader.

Med rätt kunskap och produkter kan du enkelt hålla din bil ren och skyddad, även under de mest krävande vinterförhållandena. Fortsätt läs om hur du bäst tvättar din bil under vintern och minusgrader.

Kan man tvätta bilen på vintern när det är minusgrader?

Svaret är ja, men det kräver viss extra omsorg.

Först och främst är det viktigt att välja en solig dag, helst när temperaturen är nära nollgrader, för att undvika att vattnet fryser snabbt. Användning av varmt vatten kan också hjälpa. Se även till att torka av bilen ordentligt efter tvätt för att förhindra isbildning på ytor och i lås.

Följ tipsen nedanför för att enkelt tvätta bilen på vintern i minusgrader.

7 Tips för att tvätta bilen i minusgrader

Här kommer 7 enkla tips för att tvätta bilen när det är minusgrader ute utan att skada din bil:

  1. Förberedelser: Samla alla nödvändiga rengöringsprodukter och verktyg. Se till att bilen är på en plats där det är lämpligt att tvätta och att du har på motorn för värme.
  2. Förspolning: Spola av bilen noggrant för att avlägsna löst smuts och salt. Använd varmt vatten om möjligt för att underlätta borttagning av is och snö. (Använd högtryckstvätt och foam lance för bäst resultat)
  3. Tvättlösning: Blanda en lämplig mängd biltvättmedel med vatten i en hink. Använd produkter som är speciellt utformade för vinterväder.
  4. Tvättning: Tvätta bilen från toppen och arbeta dig neråt med en mjuk tvätthandske. Var noggrann men skonsam för att undvika repor.
  5. Sköljning: Skölj av bilen noggrant med rent vatten för att avlägsna all tvållösning.
  6. Torkning: Torka av bilen med en ren och mjuk mikrofiberduk för att undvika vattenfläckar.
  7. Skydd: Applicera en vax– eller skyddsprodukt för att ge extra skydd mot vägsalt och smuts.

Vad händer med bilen under vintern?

Vinterklimatet i Sverige ställer tuffa krav på våra bilar. Temperaturväxlingar och saltade vägar orsakar skador som stenskott i rutan, vilka lätt blir till sprickor. För att minska risken, bör du värma upp bilen innan du använder varmt vatten på lacken och rutan.

Saltet på vägarna är skadligt för bilens lack, men genom att vaxa bilen skyddar du mot rostangrepp. Dessutom påverkas vindrutetorkare, slitdelar, däck och batterier av kylan, vilket kräver extra uppmärksamhet.

Blå golf på vinter väg

Tvätta bilen under vintern utan problem

Vatten och minusgrader är ingen bra kombination. Man drar sig av olika anledningar för att tvätta bilen under vintern, risken att dörrar och lås fryser fast är vanligaste invändningen. 

Men genom att använda de tips som vi delar med oss av här minskar de riskerna. De som tvättar bilarna hemma på uppfarten är sällan pigga på att göra det på vintern. Det är kallt, blött och svårt att få bra när bilen är kall vilket kan ge ett sämre resultat. 

Dessutom är det inte  om du inte har avskiljare för tvättvattnet. För bästa resultat rekommenderar vi därför att du alltid tvättar i en uppvärmd tvätthall.

Rekommenderade produkter för vintertvätten

Genom att välja väl utvalda produkter för vintertvätt minskar du risken för att det blir komplikationer. Här har du de rekommenderade produkterna vi använder för att tvätta bilen i minusgrader under vintern.

Våfflad Tvättsvamp

Våfflad Tvättsvamp 

Angelwax Enigma Wax

 Angelwax Enigma Wax 

Angelwax Enigma Schampoo

 Angelwax Enigma Schampoo 

Angelwax Cleanliness

 Angelwax Cleanliness  

Hur du använder våra rekommenderade produkter för vintertvätt

Börja med att med en halvhård stråle spola av all smuts som ligger löst. Ha sedan på avfettning för att enkelt ta bort fett och asfaltsrester, när avfettningen har fått verka en stund och sköljts av är det dags för schampo.

Det enklaste och effektivaste sättet att schamponera bort smutsen utan att skada lacken med en våfflad tvättsvamp. När bilen är ren är det dags att vårda och förebygga framtida problem, det gör du genom att lägga på ett tunt lager vax på lacken, silikonera listerna och olja låsen. Att ha olja i låsen är extra viktigt då de sällan används på moderna bilar och därmed lätt fylls med vatten och smuts.

Det kan leda till att den dagen de behövs till exempel för att batteriet är urdraget har geggat igen och inte fungerar som de ska.

Ta för vana att ge den avtagbara dragkroken och nyckellåsen extra omsorg när du tvättar bilen. Sätt på och ta av kroken för att hålla mekanismen i gott skick.

Lås och lås upp dörrarna med nyckeln och droppa i några droppar olja för att känna dig trygg med att de fungerar den dagen oturen är framme.

Bil körandes i vinterväglag

Handtvätt eller automatisk tvätthall under vintern

Det bästa för bilen är handtvätt, det sliten minst på lacken och du kan tidigt upptäcka små skador orsakade av stenskott och repor. 

Du kan anpassa medel och teknik efter materialen, rutorna får en grundlig rengöring, lackerade delar får den behandling de mår bäst av och olackerade plastdelar, fälgar och däck får den behandling de mår bästa av.

Här är en tabell som går över handtvätt vs automatisk tvätthall.

KRITERIUM HANDTVÄTT AUTOMATISK TVÄTTHALL
Kontroll Full kontroll över rengöringsprocessen. Mindre kontroll, beroende på maskinens inställningar.
Kvalitet Möjlighet till hög kvalitet och detaljrikedom. Varierande kvalitet, kan missa vissa fläckar.
Tidsåtgång Kan vara tidskrävande. Snabb och bekväm lösning.
Risk för skador Låg, om gjort korrekt. Risk för små repor eller skador.
Miljöpåverkan Beror på använda produkter och tekniker. Ofta högre vatten- och energiförbrukning.

Vanliga frågor om biltvätt under vintern

Vad ska jag tänka på när jag tvättar bilen i en automattvätt på vintern?

Vi rekommenderar att du kör handtvätt över automattvätt då du riskerar att få skador och repor på bilen. Men om du väljer att tvätta i automattvätt så kan du tänka på detta: Du kan tvätta bilen på vanligt sätt, det viktiga är att lägga lite extra tid och energi på att torka och smörja de delar som riskerar att frysa.

Torka ur i dörrsidorna och lägg silikon på listerna för att minska risken att dörrarna fryser fast. Blås ut och olja låsen, speciellt om du inte använder dem regelbundet.

Vad bör jag inte göra när jag tvättar bilen på vintern?

Undvik att tvätta en kall bil med hett vatten, risken är stor att små stenskott i framrutan spricker när temperaturskillnaden är så stor. Kan du inte köra bilen varm precis innan du börjar tvätta den kan du låta den stå med kupévärmaren på eller stå i hallen en stund innan du börjar.

Behöver jag vara orolig för att tvätta bilen under vintertid?

Nej, inte om du följer våra tips. Börja tvätta när din bil är varm, torka bilen ordentligt efteråt och smörj lister och lås. Genom att hålla bilen ren på vintern minskar du slitage på lacken och därmed minskar risken för rost. Du kan enkelt använda dig av lackskydd för detta.

Hur ofta ska jag tvätta bilen på vintern?

Så ofta som du upplever att det behövs, vinterväglaget är olika i hela landet och hur skitig bilen blir beror på hur mycket du kör och hur vintervädret ser ut där du bor.

Kan jag tvätta min bil när det snöar?

Det går alldeles utmärkt att tvätta bilen när det snöar om du har tillgång till en tvätthall. Se till att få bort all snö och is innan du börjar för att minska risken att få sprickor i rutan.

I vilket väder är det bäst att tvätta bilen?

Om du har möjlighet att tvätta bilen i en tvätthall behöver du inte ta hänsyn till vädret. Men om du är utomhus undvik varma och blåsiga dagar då det är lätt att schampo och andra produkter torkar och varken fungerar optimalt och kan till och med lämna fula fläckar.

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Tillbaka till Bilvårdstips